Statement met betrekking tot gesloten winkels

De Regering van de republiek Suriname werkt aan oplossingen om zoveel mogelijk winkels open te houden. Als de bevolking geen inkopen kan doen, leidt dat tot meer chaos. De bevolking koopt vanwege de situatie, in paniek massaal veel op. Dit is niet uniek in Suriname. Het gebeurt over de gehele wereld in landen die getroffen zijn door Covid19.

Er zijn dagelijks gesprekken met de winkeliers vertegenwoordigd in onder andere WOVS, de SCUA, en diverse actoren, en er worden oplossingsmodellen uitgewerkt. We roepen de winkeliers wederom op om de deuren open te houden, zij het beperkt. De ECD gaat ondertussen door met de controles tegen prijsopdrijving in samenwerking met politie en bestuursdiensten. Met de importeurs en winkeliers is afgesproken om de leveringen aan de winkels weer op gang te brengen.

Wij doen wederom een beroep op de bevolking om de rust te bewaren. De winkeliers werken mee om de prijsopdrijving tegen te gaan. Het heeft geen zin om de winkeliers uit te schelden, of om in paniek inkopen te doen, het zorgt ervoor dat de winkeliers liever de deuren sluiten, want de afgelopen dagen zijn er bij enkele winkeliers sprake van plunderingen geweest. Paniek leidt tot schaarste en prijsopdrijving. Mijn collega heeft het aangegeven, er is geen reden tot paniek. We hebben het echt met z’n allen zelf in de hand.

Voor wat betreft de Toerisme sector

De toerisme sector is de sector die het zwaarst te verduren zal hebben vanwege de lockdown.

Vanmiddag zijn er gesprekken geweest met de toerisme sector vertegenwoordigd door o.a. SHATA, STS, ASFA, METS, United Tourguides en de hotels.

De bezorgdheden van de sector zijn besproken en er wordt rekening gehouden met het feit dat de zogenaamde down periode voor de toerisme sector langere tijd kan aanhouden, vanwege de ontwikkelingen in de rest van de wereld.

Daarnaast zijn mogelijke verlichtingsmaatregelen besproken die ervoor moeten zorgen dat de sector met zo min mogelijk kleerscheuren hieruit kan komen. Het gaat om incentives vanuit de overheid om de sector te ondersteunen, tot aan maatregelen om de toerisme sector te herstarten na deze periode.

  • 0 gebruikers vonden dit artikel nuttig
Was dit antwoord nuttig?

Gerelateerde artikelen

Kunnen goederen het land binnenkomen?

Emergency en cargo vluchten vinden normaal plaats.

Is er een reden tot paniek als het gaat om de beschikbaarheid van producten?

Nee, er is geen reden tot paniek. De samenleving wordt gevraagd niet onnodig over te gaan tot het...

Heeft de regering aandacht voor de prijzen in de winkels?

De regering is dagelijks met alle actoren bezig om deze kwestie te bespreken en met oplossingen...

Powered by WHMCompleteSolution